MenneskeKenderen på R4DIO

Morgenprogrammet om dig, os og menneskelig adfærd

Morgenmenneske på R4DIO, er et "pop-up" program, der i ferier og helligedage fra morgenstunden giver en psykologiske og sociopsykologiske vinkler på aktuelle emner med gæster der har holding, indsigt og mod til at give begge dele videre.
Programmet produceres af Pibesovs Productions for R4DIO, med MenneskeKenderen Tony Evald Clausen som fast vært.

Hør Morgenmenneske

MenneskeKenderen i Morgenmenneske

NÆSTE UDSENDELSE 30. APRIL KL. 06:00

 

Påsken 2021. 29.-31. marts & 1.-2. og 5. april.
Hvad kan vi lære af starten på 2021? I Morgenmenneske undersøger vi, hvad de store nyhedshistorier fra årets første måneder kan lære os om mennesker, adfærd, psykologi, verden og os selv.


Programmer:

Program 6 -  5/4 2021
Emne: I denne udgave af Morgenmenneske er emnet demonstrationer og protester. I 2021 har vi set Men In Black-demonstrationer mod coronanedlukningerne, stormen på Capitol Hill i USA og danskere der dagligt står foran Christiansborg og slår på gryder og pander. Hvorfor demonstrerer og protesterer vi? Kan man protestere og demonstrere sig til det modsatte af, hvad man vil opnår? Og gør det overhovedet nogen forskel? Medvirkende: Maria Ovesen, ph.d. i socialpsykologi. Lasse Lindekilde, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

 

Program 5 -  2/4 2021
Emne: I denne udgave af Morgenmenneske er emnet magt og magtkampe. Forsøger regeringen at få fuldkommen magt over, hvordan vi lever med coronakrisen som undskyldning? Hvad gør magt ved os? Hvordan skal vi forholde os til, at nogen bestemmer over os? Og er magt bare et andet ord for at få sin vilje igennem?
Medvirkende: Pia Lauritzen, filosof, forfatter og grundlægger af virksomheden Qvest. Henrik Høgh-Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi ved Aarhus Universitet.

 

Program 4 -  1/4 2021
Emne:  Emnet er fælleskabet – og at melde sig ud af det. Aldrig har været så mange løsgængere i folketinget som nu, Storbritannien forlod EU ved årsskiftet og vi melder os ud af nogle fællesskaber alene ved at have en holdning til corona, mundbind og nedlukninger. Hvad kan vi lære af at være en del af en gruppe, og hvad kan vi lære af at stå alene?
Medvirkende: Helene Helboe Pedersen, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole.

 

Program 3 -  31/3 2021
Emne: I denne udgave af Morgenmenneske er emnet tab og gevinster. Hvorfor er mange frisører imod at lære deres kunder at klippe sig selv? Hvordan forholder vi os til coronakrisens økonomiske og menneskelige tab... og gevinster? Og hvordan oplever vi mennesker tab i forhold til gevinst? Medvirkende: Sally Khallash, ekspert i adfærdsøkonomi og ledelsers beslutninger samt grundlægger af virksomheden Behavioural Strategy. Kasper Kold, psykolog med fokus på ledelse og HR management og ejer af virksomheden Kasper Kold Business Psychology.

 

Program 2 -  30/3 2021
Emne: Programmets emner er fordømmelse. 2021 startede med en klar fordømmelse af de der på de social medier viste, at de var rejst til Dubai eller Mexico for at holde ferie og feste. Og under coronakrisen (for)dømme vi hinanden baseret på, om vi går med eller uden mundbind og vores holdninger til nedlukningen af samfundet. Er vi mennesker af natur fordømmende? Og hvad sker der inde i os, når vi fordømmer dem der tager til Dubai og holder ferie eller nægter at gå med mundbind? Medvirkende: Sasja Emilie Stopa, videnskabelig assistent hos Center for Grundtvigforskning, Aarhus Universitet. Charlotte Risbjerg, ekspert i mediation og konfliktløsning og ejer af virksomheden RisbjergRelation.

 

Program 1 -  29/3 2021
Emne: I denne udgave af Morgenmenneske er emnet fortællinger, vinkling og kritisk tænkning. Gør det noget forskel hvordan man vinkler en historie? Hvad er en offerhistorie og er den bedre end en vinderhistorie? Og hvad er kritisk tænkning, og kan det hjælpe os med at navigere i nyhedsstrømmen?
Medvirkende: Mette Mørk, journalist, forfatter, underviser og lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole – DMJX. Mattias Andersson, idehistoriker og chefkonsulent ved DTU Wind Energy.

 

2020 i tilbageblik 24 december 2020 - 1. Januar 2021.

Ingen kan gå tilbage og lave en helt ny start, men alle kan starte nu og lave en helt ny slutning. 2020 var et år med masser af udfordringer, kriser og problemer for verden, Danmark og personligt for de fleste af os. At starte 2020 forfra er umuligt, men hvad kan vi lære af 2020 der vil gøre slutningen bedre end starten.

Over 7 programmer går vi sammen på efterforskning i nogle af de ting 2020 gav os af udfordringer, gaver og indsigter. Hvad kan alt det der skete i 2020 fortælle os om os selv, adfærd, psykologi og verden.

Programmer:

Program 7 -  1/1 2021
Emne: Morgenmenneske undersøger begreberne helte, skurke, empati og sympati. 2020 har budt på en masse helte og skurke. Er Mette Frederiksen egentlig en helt eller en skurk? Er sundhedspersonalet helte eller passer de bare deres arbejde? Og kan man have sympati med en skurk? Medvirkende: Stig ”CS” Nielsen, musiker, sangskriver og foredragsholder. Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole.

Program 6 -  31/12 2020
Emne: Vi ser nærmere på krænkelser, sexisme og strukturel racisme. 2020 har været fuld af krænkelser og krænkede, og det har i den grad været på dagsordenen både herhjemme og i resten af verden. Derfor undersøger Morgenmenneske, hvorfor vi mennesker krænker hinanden og hvordan vi egentlig undgår at krænke andre med vores ord, meninger og berøringer. Medvirkende: Jon Sigurd Wegener, hjerneforsker, foredragsholder og ekstern lektor på CBS.

Program 5 -  30/12 2020
Emne:
Programmet ser i denne udsendelse på emnet forandringer og nye vaner. Verden er i den grad forandret i forhold til samme tid sidste år, og stort set samtlige danskere har været nødsaget til at omstille sig og finde nye vaner og rutiner. Er forandring godt eller dårligt? Hvordan har nedlukning påvirket vores privatliv og den måde, vi arbejder på? Hvordan reagerer vi mennesker på forandring? Og kan man egentlig kede sig ihjel? Medvirkende: Mattias Andersson, idehistoriker og chefkonsulent ved DTU Wind Energy. Einar Baldursson, lektor i Arbejds-og Organisationspsykologi ved Aalborg Universitet.

Program 4 -  29/12 2020
Emne:
Morgenmenneske undersøger hvad der skaber tillid – og ikke mindst mistillid. Har vi tillid til, at Covid-19 er mere end bare en influenza? Kan vi stole på regeringen? Kan vi stole på en vaccine? Kan vi stole på valgresultatet i USA? Og kan vi overhovedet stole på hinanden? Medvirkende: Sasja Emilie Stopa, videnskabelig assistent ved Center for Grundtvigforskning, Aarhus Universitet. Morten Frederiksen, lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet.

Program 3 -  28/12 2020
Emne:
Morgenmenneske går på opdagelse i fake news, konspirationsteorier og det post-faktuelle samfund. Har vi mennesker en indbygget fejl i den måde, vi bearbejder information på? Findes der forskellige former for sandheder? Og er det dem, der råber højest, der får ret? Medvirkende: Theiss Bendixen, psykolog, forfatter og ph.d. fellow på Aarhus Universitet. Jon Sigurd Wegener, hjerneforsker, foredragsholder og ekstern lektor på CBS.

Program 2 -  25/12 2020
Emne:
Morgenmenneske ser på emnet ledelse i krisetider. Kriser var der nok af i 2020, men hvad er god ledelse i svære tider? Hvordan leder man et land i en pandemi? Og hvad kendetegner egentlig en god leder? Medvirkende: Pia Lauritzen, filosof, forfatter og grundlægger af virksomheden Qvest. Mette Højen, ledelsesrådgiver og erhvervsretoriker.

Program 1 -  24/12 2020
Emne:
Morgenmenneske ser på nationalisme og fællesskab. Storbritannien vil ud af EU. Trump sætter USA først. Og alle vil gerne forrest i køen til corona-vaccinen. Er der en tendens til, at vi både åbner og lukker os om os selv – sammen og hver for sig? Medvirkende: Stig ”CS” Nielsen, musiker, sangskriver og foredragsholder. Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole.

 

Sommeren 2020:
30 udsendelser hen over sommeren 2020. Alle programmerne starter med 25 minutters radioforedrag med MenneskeKenderen Tony Evald Clausen og afsluttes med 26 minutters samtale med et klogt og indsigtsfuldt mennesket, der giver dagens emne en anden vinkel.

Emne: Om tilbagetrækninger og at træde tilbage. Medvirkende: Stig Nielsen, musiker og foredragsholder:

 

Emne: Om vejret og dets påvirkning af vores psyke. Medvirkende: Stig Nielsen, musiker og foredragsholder:

 

Emne: Om tyveri og vores opfattelse af det at stjæle. Medvirkende: Stig Nielsen, musiker og foredragsholder:

 

 

Emne: Om hjælpsomhed. Medvirkende: Stig Nielsen, musiker og foredragsholder: 

 

Emne: Om forbud og anbefalinger. Medvirkende: Stig Nielsen, musiker og foredragsholder:

 

Emne: Om konspirationsteorier. Medvirkende: Kasper Grotle Rasmussen, lektor ved Syddansk Universitet:

 

Emne: Om minder og vores historie. Medvirkende: Mattias Andersson, idehistoriker:

 

Emne: Om uddannelse, karakterer og succes. Medvirkende: Mattias Andersson, idehistoriker:

 

Emne: Om tatoveringer, indtryk og curlingforældre. Medvirkende: Mattias Andersson, idehistoriker:

 

Emne: Om tilvalg, fravalg, penge og lykke. Medvirkende: Mattias Andersson, idehistoriker:

 

Emne: Om at spare penge. Medvirkende: Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på CBS:

 

Emne: Om venskaber og alliancer. Medvirkende: Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på CBS:

 

Emne: Om forhandlinger. Medvirkende: Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på CBS:

 

Emne: Om klager og at beklage sig. Medvirkende: Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på CBS:

 

Emne: Om at vinde og at tabe. Medvirkende: Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på CBS:

 

Emne: Om ventetid, uvished og pauser. Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole:

 

Emne: Om parforhold, kærlighed og det at være sammen. Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole:

 

Emne: Om fejl og hvad vi kan lære af dem. Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole:

 

Emne: Om hvorfor vi straffer - og om det virker. Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole:

 

Emne: Om minder og hukommelse. Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole:

 

Emne: Om tillid og naivitet. Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole:

 

Emne: Om tilgivelse. Medvirkende: Christoffer Boserup Skov, filosof og forfatter:

 

Emne: Om selvtillid, selvbillede og selvværd. Medvirkende: Christoffer Boserup Skov, filosof og forfatter:

 

Emne: Om hvordan vi opfatter symboler, og hvordan vores opfattelse af symboler kan ændre sig over tid. Medvirkende: Christoffer Boserup Skov, filosof og forfatter:

 

Emne: Om frihed. Medvirkende: Christoffer Boserup Skov:

 

Emne: Om hvad ensomhed og isolation gør ved os. Medvirkende: Lene Christensen, adfærdsbiolog:

 

Emne: Om grådighed og grupper. Medvirkende: Lene Christensen, adfærdsbiolog:

 

Emne: Om hvordan vi reagerer på arbejdsløshed, og hvad vi også mister, når vi mister vores arbejde. Medvirkende: Lene Christensen, adfærdsbiolog:

 

Emne: Om hvorfor vi maler graffiti. Medvirkende: Lene Christensen, adfærdsbiolog:

 

Emne: Om hvorfor vi klikker på hackernes og svindlernes links og hjemmesider. Medvirkende: Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på CBS:

Foredrag

vælg her:

Rejs Dig!

fra offer til opmærksom

19.000 kr.

+moms & transport

DATO

Du vælger

VARIGHED

1 time

UNDERVISER

Tony Evald Clausen


Dit resultat efter foredraget:

Indsigt i dramatrekanten: Offeret, bødlen og redderen

Undgå offermentalitet

Rejs dig og stå i dig selv!

Drama på jobbet

sundt psykisk arbejdsmiljø

19.000 kr.

+moms & transport

DATO

Du vælger

VARIGHED

1 time

UNDERVISER

Tony Evald Clausen


Dit resultat efter foredraget:

Skab en sund stemning på arbejdspladsen

Øget trivsel

Konstruktiv kommunikation

Nudging

og påvirkningens psykologi

19.000 kr.

+moms & transport

DATO

Du vælger

VARIGHED

1 time

UNDERVISER

Tony Evald Clausen


Dit resultat efter foredraget:

Undgå manipulation fra andre

Adfærds- og socialpsykologi

Nudging som hvid magi

Holder vi?!

Kærligheden overlever alt - men hvordan?

19.000 kr.

+moms & transport

DATO

Du vælger

VARIGHED

1 time

UNDERVISER

Tony Evald Clausen


Dit resultat efter foredraget:

Hvad videnskaben siger om langvarige forhold

Hvad der sætter jeres parforhold i farezonen

Hvordan I forvandler forelskelse til varig kærlighed!

Styrk jeres kommunikation - nedbryd offermentaliteten!

Klar til en øjenåbner?!

19.000 kr.

+moms & transport

DATO

Du vælger

VARIGHED

1 time

UNDERVISER

Tony Evald Clausen


Dit resultat efter foredraget:

Sådan sikrer I en sund stemning mellem kolleger

Konfrontér offermentalitet i jer selv, kollegerne og gruppen

Styrk jeres kommunikation og samarbejde og få bedre trivsel

Konfliktforebyggelse og kulturforståelse

Forebyg, at konflikten opstår

19.000 kr.

+moms & transport

DATO

Du vælger

VARIGHED

1 time

UNDERVISER

Tony Evald Clausen


Dit resultat efter foredraget:

Enkle regler og værktøjer til at forebygge langt de fleste konflikter

Større indsigt i, hvordan du skaber konflikter uden at vide det

Forstå konflikter og kultur!

MenneskeKenderen online

Til at understøtte uddannelsesrejsen har vi udviklet e-læringsprogrammer, som du kan tilkøbe: